Четвер, 18.04.2024, 03:26
...
Персональний сайт вчителя Корнюші В.Ф.
Меню сайту
Проекти
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 10
Block title
>
Block title
счетчик посещений
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Січень » 31 » Інтернет-конференція «Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»
20:06
Інтернет-конференція «Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

РОЛЬ ТА ОБОВЯЗКИ БАТЬКІВ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ

                                               Віктор Корнюша                                         

Анотація

У цій статті зібрано основну інформацію та веб-ресурси, що стосуються безпеки дитини та підлітків в Інтернеті та поради батькам.

З кожним новим поколінням підвищується рівень проникнення Інтернету в сім’ї. Значна частина Інтернету - це чудовий ресурс для дітей, незалежно від того, чи це Вікіпедія для домашньої роботи, онлайн-ігор, соціальних мереж, відео, музики тощо. Проте існує величезна кількість веб-сайтів, які можуть негативно впливати на дітей. Що ж може трапитись у реальному житті через безтурботну віртуальну поведінку? Чи знають про це діти? А батьки? Чи усвідомлюють вони необхідність навчання не просто тому, як користуватися мережею Інтернет, а ще й тому, як уникнути небезпечних ситуацій?

Всеукраїнське соціологічне дослідження, проведене Інститутом соціології НАН України, виявило тривожні тенденції: понад 28% опитуваних дітей готові надіслати свої фотокартки незнайомцям у Мережі; 17% без коливань діляться інформацією про себе і свою родину (адреса, професія, графік роботи батьків, наявність цінних речей у домі тощо); 22% дітей періодично потрапляють на сайти для дорослих; 28% дітей, побачивши в Інтернеті рекламу алкоголю або куріння, хоча б один раз спробували їх купити, а 11% − спробували купувати наркотики; близько 14% опитуваних час від часу відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх і лише деякі звертають увагу на вартість послуги. Лише у 18% випадків дорослі перевіряють, які сайти відвідує дитина, тільки 11% батьків знають про такі онлайн-загрози, як “дорослий” контент, азартні ігри, онлайн-насилля, кіберзлочинність.[1]

Однією з найбільших проблем, з якими стикаються батьки в наші дні, є те, як забезпечити безпеку своїх дітей в Інтернеті. Батькам все важче дізнаватись, що діти переглядають, і з ким вони спілкуються в Інтернеті.

Діти в наші дні є «цифровими» вихованцями. Вони виросли з інтернетом і не мають жодного поняття про те, яке життя було без нього. Справді, діти, як правило, навчаються використовувати сенсорний екран, перш ніж вони можуть читати чи писати, використовуючи кольори, зображення та символи, а не слова для навігації навколо додатків і веб-сайтів, щоб потрапити до відео або гри, яка їм подобається.

Незалежно від віку дітей, важливо контролювати їх під час перегляду веб-сайтів, використання служб соціальних мереж, таких як Facebook, та спілкування з друзями за допомогою програм обміну миттєвими повідомленнями.

Хоча діти можуть більше знати про користування ноутбуком, планшетом та Інтернетом, ніж батьки, але вони несуть відповідальність за те, щоб вони були захищені від тих частин мережі, які представляють для них небезпеку.

Для початку батькам необхідно не дозволяти дітям використовувати свій пристрій - ноутбук, планшет або телефон - у власній кімнаті-при постійному контролі діти не зможуть переглядати небажані сторінки.[2]

Найважливіше, що треба зробити, це поговорити з дитиною та пояснити (відповідно до свого віку) небезпеку, яку може створити Інтернет, і чому вони не можуть використовувати свої пристрої у своїй кімнаті. Також рекомендуйте їм розповідати вам, чи отримують вони будь-які загрозливі повідомлення чи електронні листи для того щоб можна було своєчасно зреагувати на загрози.

Так у квітні 2008 року почала діяти програма «Безпека дітей в Інтернеті», яка включає цілий ряд заходів, спрямованих на навчання дітей, вчителів та батьків правилам безпечного користування Інтернетом.

Першим кроком став запуск у квітні 2008 року веб-сайту «On-ляндія – безпечна веб-країна».[3] На цьому сайті представлені матеріали для дітей, їхніх батьків та вчителів: інтерактивні ігрові сценарії, короткі тести, готові плани уроків, завдяки яким діти та дорослі зможуть засвоїти основи безпечної роботи в Інтернеті. Також сайт пропонує зрозумілу та перевірену на практиці інформацію про Інтернет-безпеку, після ознайомлення з якою навіть користувачі-початківці зможуть ефективно використовувати ресурси мережі та захистити себе від небажаного контенту.

Компанія «Київстар» також видала перший в Україні науково обґрунтований посібник для батьків «Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі», створений спільно з Інститутом психології ім. Г.С.Костюка НАПН України. Посібник містить просте зведення правил і рекомендацій батькам і педагогам із забезпечення безпеки дітей у Мережі. Посібник рекомендований Міністерством освіти і науки України для використання у школах.

У посібнику розкрито можливості сучасних інформаційних технологій— інтернету, мобільного зв’язку та висвітлено способи безпечної поведінки дитини у віртуальному просторі, що убезпечать від негативного впливу на її психічне і фізичне здоров’я.[4]

Прості правила і поради які допоможуть вам захистити дітей від негативного впливу Інтернету.

  • Підвищуйте власну комп’ютерну грамотність, щоб стати авторитетом для дитини і вміти надавати допомогу у вирішенні питань, пов’язаних з використанням комп’ютера.
  • Користуйтесь Інтернетом разом з дітьми. Заохочуйте дітей ділитися з вами своїми успіхами і невдачами в освоєнні Мережі.
  • Не забувайте, що ваша дитина може користуватися Інтернетом у школі, у знайомих або в Інтернет-кафе, тому заборони можуть виявитися малоефективними. Приділяйте більше уваги вихованню дитини, навчайте її комп’ютерній грамотності й правилам безпеки в Мережі.
  • Будьте другом і порадником, щоб дитина не соромилася і не приховувала від вас свої проблеми в опануванні Інтернету. спілкуйтеся з дитиною, обговорюйте її досягнення, пропонуйте допомогу.
  • Щоб у дітей не виникало бажання обходити програмні заборони, встановлені батьками, необхідно запропонувати дітям в якості альтернативи пізнавальні, цікаві і захоплюючі ресурси, де вони будуть захищені від ризиків віртуального світу.[5]

Шановні батьки! Не залишайте поза увагою перебування дітей в інтернеті.

Наше спільне завдання - навчити дітей використовувати Інтернет правильно. Так само, як ми вчимо дітей безпеки в реальному житті - на вулиці та дорозі, необхідно навчити їх безпечній поведінці у віртуальному житті - в Інтернеті. Створіть у себе вдома територію безпечного Інтернету.

Список використаних джерел

  1. Безпека дітей в Інтернеті:

http://old.mon.gov.ua/ua/activity/education/59/196/korinf19/bezditvinet/

 

  1. Безпека дітей в Інтернеті: відомості для батьків і вчителів;

https://support.office.com/uk-ua/article/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9-%D0%B2-%D0%86%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%96-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%BA%D1%96%D0%B2-%D1%96-%D0%B2%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B2-24cecbf2-7daa-42a0-82d2-393e3ea068ce

 

  1. «On-ляндія – безпечна веб-країна

https://disted.edu.vn.ua/media/bp/html/etusivu.htm

 

  1. Посібник «Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі»

http://nikgimnazia41.ucoz.ua/_ld/0/10___.pdf

 

  1. Пам’ятка для батьків.

http://www.moral.gov.ua/news/311/

 

Переглядів: 412 | Додав: Викон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Block title
Block title
Block title
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Copyright MyCorp © 2024

    uCoz